Hondentraining Het Goede Spoor

Voetspoortjes


Voetspoortje september 2015

Instructeurs

Afgelopen seizoen hebben we een top seizoen gehad, waarbij wij allen als instructeurs bijna elke training aanwezig waren. Door te werken met het indelingsbord van Mirella hebben we het één en ander weer soepeltjes kunnen laten verlopen. In de najaarscursus zal Frits er één keer per twee weken zijn. Er zal wat wijzigen in het roulatie systeem hierdoor, zie verder hieronder bij najaarscursus. Daarnaast hebben we ons team kunnen uitbreiden met Martin van der Veen, een man die ervaringen heeft met zijn eigen Goldens binnen de Retrieverclub Nederland. Martin heeft een aantal jaren bij ons getraind en we zagen hem met James leuk bezig. Zijn hulp en inbreng is erg welkom!

Martin van der Veen 

Martin heeft sinds enkele jaren een Golden Retriever: James en een Maltezer Kruising: Jayden. Met beide diverse cursussen gevolgd bij een kynologenclub en met James ook bij Het Goede Spoor. Hiervoor enkele jaren getraind met , een Golden Retriever, bij de GRCN. Martin vindt het geweldig met de hond(en) te mogen samenwerken op basis van wederzijds respect. Vooral op de jachtonderdelen, waar beiden een passie op hebben. Martin gaat bij ons aan de slag als aspirant- instructeur bij de zomeroverbrugging.

Website en webmaster

Mirella is er druk mee geweest en heeft alles weer netjes up to date gemaakt. Bedankt Mirella! Voor jullie als deelnemers, neem geregeld eens een kijkje, alle belangrijke informatie is erop terug te vinden. Jullie krijgen niet meer de datums van de trainingen per mail! Dus kijk geregeld op de website. Je kunt daar op de kalender kijken op week overzicht of  per maand. Indien we dit allen doen komen we ook steeds hoger in Google! Hebben jullie foto’s van de trainingen, stuur deze naar webmaster@hetgoedespoor.nl

Najaarscursus

Vanaf 4-10 zijn we gestart met de najaarscursus op Bussloo. De cursus bestaat uit 12 praktijklessen en één theorieavond, lezing of EHBO avond! De kosten voor de najaarscursus bedragen € 75, -. Let op wijzigingen honden: www.leisure.nl  vanaf 1-10 pas weer op Bussloo welkom! Bussloo najaarspas is weer te bestellen op bovenstaand adres! Er hebben zich alweer enthousiaste nieuwe voorjagers opgegeven en nieuwe pups stromen inmiddels ook binnen. We zijn altijd weer op zoek naar nieuwe puppyeigenaren, heb je in je kennissen /familie kring een gezin waar uitbreiding komt van een puppy (jachthond of retriever) wijs ze dan s.v.p. op onze najaarscursus. In de najaarcursus zullen we per cursus starten met één instructeur. Dit om beter de basisonderdelen erin te kunnen krijgen binnen de pups, A-groep en B-groep. De C- en D groepen krijgen merendeels de jachtonderdelen van Martin en Hans. Je krijgt dus per  les nu niet meer alle instructeurs. Meer hierover wordt verteld bij de theorieavond en de eerste praktijk les.

Helpers/ dummygooiers

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen met bij voorkeur enige ervaring met jachttrainingen, die willen helpen en ons als dummy gooier willen ondersteunen. Kennen jullie mensen die een affiniteit hebben met jachttrainingen en op de zaterdagochtend vrij zijn, laat ze dan contact opnemen met info@hetgoedespoor.nl. Dit zal wel op vrijwillige basis zijn, we kunnen hier geen vergoeding (behalve dan de gezelligheid) tegenoverstellen.

EHBO workshop

Ook dit seizoen kunnen we in samenwerking met dierenarts Corali de EHBO workshop aanbieden. De data hiervoor volgt zo spoedig mogelijk! Het zit bij je cursus geld in begrepen dus zonde om te missen en belangrijk om te weten hoe te handelen als er een ongeval plaats vind met je hond. Bij voldoende belangstelling zal deze in het najaar ook weer plaats vinden.

Therapiehond Roefus in opleiding

Therapiehond, wat voor therapie geeft hij dan? Deze vraag krijg ik zeer geregeld als ik uitleg welke opleiding ik, samen met Roefus, aan het volgen ben.

Nadat ik uitgelegd heb dat Roefus bij mij blijft en met mij samen aan het werk gaat als therapiehond (en niet als therapie/ buddyhond bij een gezin gaat wonen) blijft de vraag of hij dat wel kan, hij is toch een teckel!

Teckels, kunnen die dat wel dan? Die zijn toch stront eigenwijs en eigenzinnig? Ik kijk de mensen die dit zeggen dan bedenkelijk aan en leg ze uit dat teckels slim, vindingrijk en zeer aanhankelijk jegens de baas zijn. Ze zijn buitengewoon waaks en hebben een moedig en nieuwsgierig karakter. In tegenstelling tot veel andere hondenrassen zoeken teckels heel bewust oogcontact. Zij lezen als het ware wat er in hun mensen omgaat, waardoor een bijzondere binding ontstaat. Mooie eigenschappen en zeer waardevol als therapiehond. Wanneer Roefus in een groep met kinderen is, weet hij feilloos de kinderen te vinden die hem nodig hebben. Deze zoekt hij op, er wordt even een aai of een knuffel uitgewisseld en het kind kan weer verder met zijn of haar werk.

Nienke Roelofs

Puppyinstroomcursus

Deze is in augustus geweest voor pups van 9 weken tot zeven maanden, op het Wechelerveld te Diepenveen.  Een puppycursus waarbij we ons voornamelijk bezig hebben gehouden met de basisonderdelen van gedrag en gehoorzaamheid en het socialiseren en bijbrengen van de basisbeginselen van de jachtonderdelen!  Nieuwe pups kunnen zich weer aanmelden voor de najaarscursus. www.hetgoedespoor.nl

Zomeroverbrugging

In mei zijn we begonnen met de zomeroverbrugging. In deze cursus namen we de onderdelen geluidsproef, visuele prikkel, steadyness, apporteren en het zweetwerk mee! Een erg leuke overbrugging om toch nog tussen de de reguliere cursussen bezig te zijn. Daarin hebben een aantal  honden (w.a. ook de pups) alvast wat kennis kunnen maken met het wild voor het zweetwerk. De winter en zomeroverbrugging vooral bedoelt zijn ook voor de voorjagers die voor de beoordelingen gezakt zijn. Maar ook voor de voorjagers die door willen trainen met hun hond!

Zweetwerk

Het nieuwe seizoen is alweer van start gegaan, op de zondagen (één keer per drie weken) in een aparte cursus en die al maanden lang vol zit m.b.t. de voorjagers. Ook is daarvoor inmiddels een wachtlijst weggewerkt. We hebben er zin in en heten de nieuwe voorjagers welkom binnen Het Goede Spoor!

Zweetwerk is het opsporen van grofwild, Ree, Edelhert, Damhert, Moeflon, Wild zwijn. Een erg mooie passie om samen met je hond te doen. Echter niet iets om er “zomaar even bij te doen”. Zweetwerk teams die hiermee bezig zijn hebben vaak het doel om mee te doen aan Zweetproeven of zijn voor het nazoekwerk aan het trainen. Een nazoek houdt in als de jager een verkeerd afschot heeft gegeven en het wild is weggevlucht, of als het wild bijv. een ree is aangereden en opgespoord dient te worden door een zweetteam. *Mochten jullie vanaf 2016 mee willen doen dan kan dit middels opgeven via zweetwerktraining@hetgoedespoor.nl  Opgeven kan als je je A-diploma hebt behaald bij Het Goede Spoor, je hond moet steady kunnen zitten!

Jachtkleding

Binnen de jachttraining en zweetwerk trainingen is de traditie om in groene kleding op de cursus te komen. Wij stellen het erg op prijs indien jullie hier ook gehoor aan kunnen geven. Groen is de kleur van de natuur en brengt rust in het geheel. Bij Hemker en Bekking in Twello maar ook bij goedkopere online sites, zijn mooie groen/ bruine kledingsstukken en waterdichte schoenen e.d. te verkrijgen van diverse merken o.a. Fjäll Raven, Pinewood e.d.

Jachthondenwedstrijden en proeven.

Binnen de KNJV bestaat de kans om je in te schrijven voor workingtesten en MAP, dit is voor de ervaren voorjagers uit de C of D-groep. Echter vaak moet je lid zijn van de KJV maar ook andere organisaties organiseren dit. Enkele voorjagers uit de vorige groep zijn daarnaar overgestapt en we zijn trots op hun die dat zijn gaan doen en wij de opzet hebben kunnen geven. Ga er maar eens kijken met je jachthond en je ziet gelijk of je hond reageert op bijvoorbeeld het schot. Ook wij zullen dit najaar ons met het schot bezig houden tijdens de trainen!

We wensen jullie en je viervoeter een fijn trainingsseizoen toe bij Het Goede Spoor! Houd onze nieuwe website en facebook pagina in de gaten, hierop worden informatieve onderwerpen geplaatst.

Judith, Hans, Frits, Gerrit, Mirella, Martin en Simone           

Hondentraining “Het Goede Spoor”  

 *Kijk voor tips eens op: www.licg.nl (tips voor hond en opvoeding) Of op www.hemker-bekking.nl (jachtkleding) En www.jachtkledingonline.nl (jassen, jachtspullen)