Hondentraining Het Goede Spoor

Voetspoortjes


Voetspoortje Maart 2015

Website

Mirella is weer druk met de website up-to date te krijgen. Door wat problemen hebben we het even niet kunnen up- daten. Maar houd voor alles de website in de gaten en kijk er zo af en toe eens op. Steeds meer dingen zullen via de website worden gecommuniceerd.

Instructeurs

Frits is er om de week. Dan zal met name het schietgebeuren meegenomen worden. Het is dan de bedoeling dat je hond schotvast wordt. Heeft hij daar moeite mee geef het aan dan kunnen wij u tips geven. Zorg op de momenten dat er geschoten wordt, je hond de link gaat leggen dat schieten aan werken gekoppeld is. Laat hem speuren, volg- of aandachtsoefeningen doen bijvoorbeeld. Of gooi het speeltje voor hem weg.

Ent- avond

Door te weinig animo de laatste jaren hebben we besloten deze te laten vervallen. Mocht je gewend zijn aan Corali van Bork maak dan zelf een afspraak bij DAP van Beekdal te Gorssel. 

EHBO workshop

Op 25-03 heeft Corali van Bork weer een EHBO workshop verzorgt in haar praktijk. De dierenarts vertelde dan hoe te handelen in geval van een ongeval of andere verwondingen. Alles werd duidelijk uitgelegd, gedemonstreerd en verduidelijkt door middel van een PowerPoint presentatie. Wij hebben met Corali de afspraak dat er maximaal 12 cursisten deelnemen aan de workshop (ook bij minder dan 12 deelnemers moeten wij voor 12 deelnemers betalen). Graag zagen we dan ook dat zich in ieder geval 12 deelnemers opgeven hadden voor deze nuttige en leerzame workshop! Helaas hebben niet al te veel (zes) voorjagers hierop gereageerd en hebben wij als club er geld op toe moeten leggen, erg jammer. Waarschijnlijk zullen we dit volgend jaar anders moeten doen! 

Nieuwjaarswandeling

Deze wandeling is op 4-01 j.l. georganiseerd. Een erg gezellige wandeling op Bussloo, waarbij er enkele opdrachten uitgevoerd werden door de voorjagers. Een leuke groep voorjagers wandelde mee en we hebben het gelukkig droog weten te houden. Nadien hebben we gesmuld van wat lekkers en de Glühwein. 


Lezing Hondentaal 

Op donderdag 23-04 geeft Chantal de Vlieg de lezing hondentaal ”Begrijp ik mijn hond, begrijpt mijn hond mij”.Je hond en de hondentaal kennen bepaalde periodes. Hierbij is het belangrijk dat je je hond begrijp en hem kan begeleiden binnen de hondenwereld.Om dit alles goed te doorlopen en je hond hierin te begeleiden hebben we Chantal de Vlieg uitgenodigd om een lezing te komen geven. D.m.v. een informatieve PowerPoint zal zij jullie het één en ander vertellen over de hondentaal, gedrag en bijsturen van honden. Bijna onmisbaar voor u als voorjager, wij vinden het belangrijk om deze lezing te geven. Chantal is gedragstherapeut en heeft ook een eigen honden uitlaatservice. Dagelijks heeft ze dus met honden en hun gedrag te maken. Indien je hieraan deel wilt nemen kan je je opgeven via hondentraining@hetgoedespoor. De avond vind plaats bij Sam en pippi, tijd van 19.30-22.00 uur. We vragen van iedere voorjager een kleine bijdrage van €2,50 per persoon. Deze kosten zullen we aan Chantal de Vlieg d.m.v. een tegoedbon overhandigen. Let op de data is dus niet op 31-03 a.s.

Vasthouden dummy

Tijdens de training merken wij als instructeurs dat sommige honden de “oefening Vast –Los” soms nog niet beheersen. Deze oefening is zeer belangrijk voor onze trainingen. Als een hond dit niet beheerst kunnen we ook niet gaan apporteren. Daarom het advies om thuis hiermee aan de slag te gaan. Voorwerpen mogen eerst de knuffels zijn of zachte speeltjes (bij pups kun je dit oefenen met vachtverfrolletjes), later wanneer de hond de oefening kent geef je de dummy. Oefen dit met de voerbak als beloning Je geeft het voorwerp, zegt “vast”. Pakt de hond het vast, “goed zo braaf” en aai hem over zijn kop. Neem het weer terug en zeg hierbij “los” en als het goed gaat leg je speeltje weg en geef je de voerbak als beloning. Neemt je hond het speeltje niet aan dan is het voerbak wegzetten en weglopen en het een tijdje later weer proberen. 

Terugbrengen dummy 

Als je hond jong is en in de pubertijd zul je merken dat je hond de gewoonte krijgt om met zijn prooi (in dit geval de dummy) weg te gaan lopen en er een spelletje van te maken. Het is zaak als begeleider je consequent op te stellen. Lijn je hond aan een lange lijn (10 meter) en haal hem binnen als je “kom voor” roept! Zorg dat je een lekkere beloning hebt als de hond bij je komt maar pas op geef die pas als je hond de dummy netjes afgeeft, eerder niet, je beloont hem dus niet voor het voorkomen! De “kom voor” is een andere oefening en is thuis ook met voerbak aan te leren. Hond moet leren dat het terugbrengen van de dummy en het voorkomen wat lekkers op levert. Als hij dit nog niet beheerst roep je je hond voor, houdt voerbak voor hem, maar geeft eerst de dummy en geef “vast commando”. Wanneer de hond dit doet, direct “los” zeggen en je hond belonen met voerbak.

Meedraaien in roulatiesysteem

Vanaf 16-03 deze cursus draaien de jonge honden ook mee in ons roulatiesysteem. Echter als je puber zijn/haar aandacht er echt niet meer bij heeft is het genoeg. Wij als instructeurs zullen uiteraard er ook op in gaan indien er genoeg getraind is. Vaak doen we als laatste afsluiting het samen spelen op het eilandje, waarbij de instructeur jullie zal vertellen over het hondengedrag in de roedel. Let er wel op dat je hond op het eilandje blijft en niet naar de groepen gaat die nog aan het trainen zijn.

Zweetwerk cursus

Deze is door zes voorjagers bezocht de afgelopen tijd. We kunnen concluderen dat zij met veel enthousiasme hebben meegedaan en de trainingen succesvol zijn verlopen. Enkele voorjagers gaan hun eerste zweetproef lopen. Wij wensen hen vast veel succes! Inmiddels is de komende cursus die eind augustus start ook al weer vol! Zweetwerk is een mooie passie om met je hond te doen, echter willen wij jullie benadrukken dat dit niet iets is om naast de jachttrainingen te doen. Dit moet van elkaar gekoppeld worden. 

Beoordelingen/ Eindproef

Op 25-04 hebben we de eindproef en de beoordelingen. Dat wordt gehouden in Lochem bij de Erve de Waltakke, van Familie te Velthuis, Bolksbeekweg 7, 7241 PH Lochem, Tel. 0573 47 13 13 Iedereen wordt gevraagd om dus naar Lochem te komen. Het is een geweldige locatie en we zijn blij daar te gast te mogen zijn. W.b.t. de tijden daar krijgen jullie nog een mail over! Maar houdt de ochtend s.v.p. hiervoor vrij en houdt er rekening mee dat het wat langer duurt als bij de normale training. Het niet aanwezig kunnen zijn betekend niet door naar de volgende groep in de najaarscursus. Nadien sluiten we gezellig af op het terras. Echter de kosten voor het nuttigen van een drankje of andere consumptie is nu voor ieders eigen rekening. Het is mogelijk daar broodjes te bestellen tussen de middag. Kijk voor de locatie maar eens op www.dewaltakke.nl

Zomeroverbrugging

Na de voorjaarscursus, liggen we een aantal maanden stil. Om precies te zijn van Mei t/m Oktober. Voor de voorjagers die willen doortrainen, met name voor pups en jonge honden en voor de voorjagers die gezakt zijn tijdens de eindproef is het verstandig deel te nemen aan de zomeroverbrugging. We zullen trachten voor deze vier lessen verspreid over de maanden mei en juni een uitdagende cursus op te stellen. De datums hiervoor zijn 16-5/30-05/13-06 en 27-06. Dus om de twee weken is er een training. Deze vind plaats op de Wechelerveld te Diepenveen. Kosten hiervoor zijn €25,00. Opgegeven kan nu alvast, via hondentraining@hetgoedespoor.nl

Ingestuurd door Martin Boom, baas van Drentsche Patrijs Saar B-groep

"Jachthondentraining Het Goede Spoor"

Zaterdagochtend: de wekker loopt af, vroeger dan op een werkdag. Snel een blik naar buiten, gelukkig het regent niet en hopelijk blijft het droog. Dan normale gang van zaken: douchen, aankleden, ontbijten, hond eten geven (die heeft al door wat er gaat gebeuren), hond uitlaten.....Had ik de rugzak nou maar gisteravond klaar gemaakt, nu toch even iets haasten. Fluit niet vergeten. Op naar Bussloo. Weer op gehaald en op tijd. Ik ben benieuwd welke oefeningen men bedacht heeft. De hond doet het prima, vraagt zich echter wel vaak af waarom de baas niet begrijpt wat de instructeur bedoelt. Zo wordt het veel moeilijker. Als hij nou zou doen wat er gevraagd wordt dan is het toch een makkie. He, he, eindelijk gaan ze koffiedrinken en kunnen de honden zich met hun sociale leven bezighouden. Zaterdagmiddag heerst er rust in huis.

Simone, Judith, Mirella, Frits, Hans en Gerrit bedankt, namens de honden, voor wat jullie voor al die "voorjagers" doen. 

Met vriendelijke groet

Martin Boom

Martin bedankt voor het insturen, leuk om te lezen! 

Ingestuurd door Willy Wentink, baas van Golden Lizzy uit de D-groep

Voorjager

Het klinkt als muziek in mijn oren. Vaak hoor ik mensen zeggen: Je moest eens weten hoe jouw hond op jou is gericht. Zij volgt je in alles wat je doet en zij verliest je geen seconde uit het oog. Jij bent echt haar held. Een paar jaar geleden kwam ik als cursist bij Het Goede Spoor. Gevonden op internet met als zoekargumenten “ leuke training hond’ en ‘Deventer”. Ik kocht een leuk rood jack om lekker warm te blijven en een fel blauw waterdicht jack tegen regenbuien. Bij de Intratuin tikte ik nog een paar handige tuinlaarzen op de kop. Het oog wil ook wat, niet waar? Niet mijn hond, maar juist ik was nog wat onstuimig. Net niet op tijd gezien dat mijn hond andere plannen had dan de bedoeling was. Vergeten op tijd een commando te geven en vooral verslapping omdat ik net even niet de juiste focus had en zelf even niet goed oplette. Nee, ik was nog niet klaar voor het examen B. Opeens viel het kwartje en kwam ik in mijn rol door mij open te stellen voor goede adviezen en tips. Vooral veel oefenen en samenwerken met je hond. Mijn laatste verzet was dat een hond het recht heeft om haar eigen oplossingen te verzinnen, dat ook mag doen op haar eigen manier en daar rustig wat extra tijd voor mag nemen. Er is vorig jaar een moment gekomen dat ik opeens werd aangesproken als voorjager. Een bekentenis: Ik moest het opzoeken op Wikipedia, want ik wist niet wat het was: Een voorjager is de begeleider van een hond in het veld. Nou, dat wil ik dan graag zijn. Tegenwoordig zijn we trouwens allemaal voorjagers. Meteen al vanaf het eerste begin. Dat geeft dus ook een verantwoordelijkheid. Het is serieus en vooral precies werken. Als je net als ik de neiging hebt dat je soms wat overmoedig wordt, denk dan aan het volgende Engelse spreekwoord: ‘De bewondering van een hond voor jou, wil niet zeggen dat je ook echt geweldig bent. (Ann Landers)’ 

Willy bedankt voor het insturen, leuk om te lezen! 


Wij wensen jullie veel succes met onze trainingen en hopen dat jullie je aan gaan melden voor diverse workshops / lezingen/ trainingen. Ook voor de najaarstraining horen we graag voor 1-07 of jullie weer deel willen nemen!


Gerrit, Frits, Judith, Hans, Mirella en Simone

Hondentraining Het Goede Spoor